Това съобщи прокурор Костадин Паскалев при старта на делото срещу клошаря Любомир Данчев. Според обвинението въпросното длъжностно лице в градската управа не е изпълнило служебните си задължения по обезопасяването на складовете, които изгоряха.

Паскалев не назова конкретно име, но уточни че общината има надзорни функции върху имоти, които са част от културно-историческото наследство, информира "24 часа".

"Не съм виновен, не съм подпалил тютюневия склад“, каза преди съдебното заседание Любомир Данчев, цитиран от БНР.

Той е обвинен за подпалването по непредпазливост на тютюневия склад на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 на стойност близо 3 млн. и 700 хил. лева.

Пожарът лумна в следобеда на 20 август, като освен тютюневия склад – паметник на културата, огънят обхвана още три околни склада от тютюневия ансамбъл. Така в крайна сметка сметка изгоряха 4 сгради, като нанесените вреди са за над 11 млн. и 700 хиляди лева.

На клошаря Любомир Данчев, който живеел в пригодена стаичка в склада, беше наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като нямал постоянен адрес.

Днес стана ясно, че прокуратурата повдига обвинение за действие по непредпазливост, а не както се очакваше – за умишлен палеж. Така, ако обвиненията срещу Данчев се докажат, го очакват до 5 години затвор заради нанесени вреди в особено големи размери.

Адвокатите на единствения обвинен за пожара в тютюневия склад в Пловдив - Любомир Дачев - смятат, че прокуратурата няма да се справи да докаже обвинението.

Според държавното обвинение пожарът е тръгнал от незагасен фас в кошчето на Данчев, като се е разпространил бавно в ранния следобед на 20 август и е лумнал видимо към 17 часа, когато в пожарната вече има подадени сигнали. От искрите на огъня се запалват и другите 3 сгради.

Данчев отрича да е оставил фаса си неугасен, като твърди, че преди да излезе е угасил цигарата си в пепелник.

Делото стартира с изслушване на свидетели, които са общо 45. До петък включително трябва да се изслушат и редица експертизи, изготвени от 15 вещи лица.