Кметът на Пловдив Иван Тотев благодари на Министерски съвет, лично на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение.

"Това решение е важно не само за Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ и Европейската столица на културата - Пловдив, но и за страната, защото благодарение на финансирането сградата на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г., ще бъде съхранена за поколенията", отбеляза пловдивският кмет, цитиран от plovdiv24.bg

Той бе категоричен, че община Пловдив, че продължи да подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 лева и ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата.

Средствата ще бъдат приведени на  АМТИИ чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Спасяването на "Жълтото училище" е национална кауза, в която ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив.

Ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев обясни, че по предварителни разчети проектът за укрепването на емблематичната сграда е на стойност около 1.2 милиона лева.

"Това решение е резултат от упоритата работа на Академията, която започна още през първия ми мандат като ректор преди 4 години, и алармиране на институциите. Удовлетворени сме от това решение на Министерския съвет и благодаря за подкрепата на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев. След дълго ходене по мъките, вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град", коментира ректорът.