Защитата на бездомника поеха безвъзмездно още при ареста му председателят на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и заместничката му Зоя Тошкова. Процесът е насрочен в три дни. Призовани са 45 свидетели и 15 вещи лица.

Пред bTV адвокатите на Данчев коментираха, че обвинението няма да издържи, а делото е пълно с прецеденти.

Четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив изгоряха в огромния пожар през лятото. И четирите унищожени склада са паметници на културата, част от емблематичен архитектурен ансамбъл.  Според данните от експертизите огънят е тръгнал от незагасена цигара, хвърлена от Данчев в кош с отпадъци в помещението, което той обитавал.

„Доказателствата, с които се запознахме първоначално не показваха изключителна вина на нашия подзащитен. Нереално е от една неизгасена цигара в пластмасово кошче да възникне такъв пожар“, коментира адв. Зоя Тошкова.

Прехвърляйки обвинението от умишлен палеж в палеж по непредпазливост, излиза, че прокуратурата отказва да работи по друга следа – тъй като няма умисъл, няма поръчител и единственият обвиняем е Любомир Данчев, коментира и адв. Стефан Левашки.

Има доказателства – свидетели и записи от камери, според които обвиняемият Любомир в бил на друго място до 15 ч., когато е започнал пожарът. Според пожарникарите обаче незагасеният му фас в кошчето е тлеел и от него е лумнал този пожар. „Това е тяхно мнение, което аз поставям под съмнение“, каза адв. Тошкова.

Ако бъде признат за виновен, Любомир Данчев може да бъде осъден на до пет години затвор.