Пловдив бе номиниран и получи престижното отличие, не само защото е един от най-старите градове в Европа, който пази огромно културно и археологическо наследство - повече от 700 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода, но и заради успешната реализация на поредица от амбициозни проекти, като част от стратегията на Община Пловдив за развитието на града, съобщиха от пресцентъра на общината.

През последните няколко години градът се развива изключително динамично и получи много отличия в международен план.

Пловдив е най-старият жив град в Европа и е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб, според "Дейли телеграф" е и най-добрият град за бизнес в България за 2014 и 2015 година. През настоящата година, Пловдив бе обявен за водеща туристическа дестинация в класацията "Най-добри европейски дестинации - 2016".

Богатият културен календар, който включва повече от 100 престижни прояви годишно - опера, камерни, симфонични концерти, театрални фестивали, рок концерти, изложби, пърформанси, представления и културни продукти от всички жанрове на изкуството, са получили широко международно признание и привличат все повече и повече туристи.

В резултат, броят на посетителите се е увеличил многократно, като само тези в Стария Пловдив са над 800 000. С 58 процента са се увеличили и посещенията на музеите в града. Данните на Национален статистически институт сочат и значителен ръст в реализираните нощувки на територията на Пловдив - 18 процента.

Старият град стана най-посещаваният резерват в България, припомнят още от общината.