Инициативен комитет от историци и видни общественици вече работи по идеята.  Подготвя се дарителска сметка, по която ще бъдат събирани средства за изграждане на мемориалния комплекс, предаде БНТ.

В петте войни след Освобождението на България са загинали над 200 000 българи, 1300 от които са пловдивчани.

"За жалост, Пловдив остава едно от много малкото български селища, в които няма паметник на загиналите във войните пловдивчани", каза директорът на Регионален исторически музей - Пловдив Стефан Шивачев.

След година работа Инициативният комитет вече е избрал място, на което да бъде разположен историческия комплекс. Пантеонът ще бъде изграден в подножието на Младежкия хълм.

Предвижда се той да има 5 врати за петте войни. Петте входа ще водят към подкуполно пространство, където, чрез интерактивни методи, посетителите ще бъдат запознавани с историята на паметните битки.

"Едно пространство, което да носи живот в себе си. Едно пространство, в което да може ученици, близки на загиналите, въобще всички граждани да могат да влезнат да изпитат преклонението и в същото време да излезнат от това пространство обогатени", каза Георги Иванов - член на Инициативния комитет

До края на 2018 година Пантеонът трябва да бъде построен. Изграждането му ще струва около 400 000 лева.