Военнослужещите бяха поздравени по случай празника от ген. Константин Попов, началник на отбраната на Българската армия.

На отличилите се военни бяха връчени награди.

Вижте снимки >>>

Сред гостите бяха Николай и Мартин Йорданови, които на 6 февруари 2013 г. бяха спасени с вертолет при наводнението в с. Бисер, както и Методи Тодоров, който бе евакуиран на 3 април 2016 година от Пампорово при тежък инцидент.

"На този ден през 1961 г. е сформирана първата военна вертолетна част - 44-ти вертолетен авиационен полк", припомни в словото си командирът на авиобазата бригаден генерал Петьо Мирчев, предаде БТА.

"Като авиационна техника през годините на въоръжение през базата са били различни типове машини, първите са от руската серия Ми", уточни командирът.

Той припомни, че от 1999 г. българските ВВС вече имат и американска техника - "Бел 206", а от 2006 година и "Кугър", производство на "Еврокоптер".

Горд съм, че съм в 24-та авиационна база - база с история, с характер, с кураж и защото съм сред хора, които са се доказали не в една и две мисии, задачи и учения. Това каза в приветствието си началникът на отбраната ген. Константин Попов.

По думите във военното формирование служат хора, които са във фокуса на обществото, които изпълняват и задачи по мисии и отбрана, но които са много видими при изпълнение на третата мисия - оказване на помощ на населението.

Хора, които градят имиджа на военнослужещия, имиджа на базата, имиджа и на ВВС, и на Българската армия, защото нашето общество иска от нас да имаме куража и достойнството да помагаме и да сме там, когато и където трябва, подчерта ген. Попов.

Той посочи, че за него най-ценните гости не са високопоставените лица или дори ветераните, а Мартин и Николай Йорданови от село Бисер, които бяха спасени именно от екипаж с хеликоптер от Крумово.

"Няма как да изтрия този спомен от паметта си", сподели Мартин Йорданов, цитиран от БГНЕС. Картината на придошлата река, шумът от стихията, в която двамата със сина му се бориха за живота си повече от шест часа, все още го преследва. Вече са минали няколко години, в които семейството му никога не е забравяло своите спасители.

Ген. Златев, който на 6 февруари 2012 година ръководи екипажа на хеликоптера, спасил бащата и сина, от своя страна сподели уважението си към тяхното поведение. "Никак не беше лесно да се издържи при ония условия толкова дълго време, тези хора са герои”, каза той.

В знак на почит бяха положени цветя пред паметника на загиналите при изпълнение на служебните си задължения летци и технически лица.