От 1 януари 2017 г., подобно на всички останали лечебни заведения, процедурата ще се таксува по ценоразписа на болницата.

Целта на скрининга в първи триместър е да се определи броят на бебетата, ако са близнаци, както и дали са с една или две плаценти. Датира се бременността и се определя вероятният термин на раждане.

Освен че се откриват най-честите хромозомни аномалии, се следи и за аномалии, които може да са асоциирани и с хромозомни или генетични заболявания. В този период могат да се открият структурни аномалии като нарушения в мозъка, сърцето, храносмилателната система, големи дефекти на лицето, устните, очите, крайниците. Някои от тях са изолирани, но други са асоциирани с генетични хромозомни аномалии.

Скринингът в първи триместър не е самоцелен. Благодарение на него, ако са открити изброените аномалии, в най-ранен срок се дава прогноза за бременността и се определя най-подходящият подход.

При несъвместими с живота аномалии бременността трябва да се прекъснем най-рано, за да бъде травмата на майката най-малка, да води най-малки рискове за нейното здраве и нейната детеродна функция. В по-редки случаи може да се предприеме и лечение по време на бременността, ако става дума за оперативни интервенции. Но все пак могат да се правят операции, даже има част от феталната медицина - т. нар. фетална хирургия.