Кметът на Пловдив Иван Тотев заедно с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов прерязаха лентата на обновеното трасе и пуснаха трафика, съобщи Радио Пловдив.

Колите минават свободно от Централна гара до бул. „Шести септември“ и в посока бул. „Пещерско шосе“.

Много сме щастливи днес, защото най-трудният обект в Пловдив за тази година вече е готов. Такава реконструкция в Пловдив не се е случвала отдавна – от времето на бул. „България“, заяви при откриването Иван Тотев.

Той уточни, че изцяло е изграден нов път, тъй като паважната настилка, поставена през 1965 г., е без основа и на практика няма характеристиките на съвременен път. Изградени са нови канализация, топлопровод, водоснабдяване; най-модерна тротоарна настилка и велоалея; изцяло ново LED осветление и нови светофарни уредби.

"Така бул. „Васил Априлов“ става много важна пътна артерия между Центална гара и АМ Тракия", подчерта градоначалникът.

Ремонтираният участък е дълъг 1100 м. От догодина се очаква да започне реконструкцията и на останалата част от булеварда, която сега остава с паважната настилка. Тотев уточни, че до месец ще бъде отворена за движение и ул. „Захари Стоянов“, която е още една връзка между бул. „В. Априлов“ и бул. „Руски“.

Засега не се предвижда ремонт на участъка от улица „Войнишка слава“ до „Шести септември“.

Продължава работата по булевард „Руски“.

„Почти през цялата следваща година ще има затворени участъци там. Затова е важно булевард „Васил Априлов“ да поеме трафика“, обясни Тотев. Той допълни, че до 20 дни ще приключат ремонтните дейности и по улица „Гладстон“.