Изложението бе открито в петък в Международния панаир в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на изложбения комплекс.

Уникалната колекция включва 22 експоната, представляващи първите пощенски марки, издадени през XIX век в редица държави, сред които Англия, България, САЩ, Русия, Швейцария, Бразилия, Монако, Норвегия и други.

Според експерти сбирката може да струва над 1 милион евро, но това е само ориентировъчна стойност, тъй като златни марки никога не са се появявали на аукциони, е казал Христо Николчев, главен секретар на Съюза на българските филателисти.

Другата изненада на изложението е новата мода да се събират SIM карти. Показани са няколко поредици, както и серии от фонокарти с изображения на природни и културни забележителности на България.

Освен филателните колекции, посетителите могат да видят богати сбирки от монети, банкноти, пощенски картички, вестници, значки, медали, сувенири и антикварни предмети.

След началото на панаира на колекционерите днес е валидиран блок с четири марки и илюстрован плик на тема "WWF - шипобедрена костенурка". До края на изложението ще бъдат валидирани още блоковете "Транспорт-мотоциклети" и "Супер котка на България".

"Булколекто 2016" продължава до 23 октомври в панаира в Пловдив.