Това показва проверка на Районната здравна инспекция, предаде БНР.

В България тази ваксина се поставя на 6000 деца годишно, като през 2015-та има един регистриран случай на реакция, подобна на тази като случая в Пловдив.

Родителите не са подали сигнал до Министерството на здравеопазването, нито са потърсили личния лекар. Случаят стана известен от медиите вчера.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира, че не може да си обясни защо родителите изнасят информацията в медиите 20 дни след направената имунизация.

"На 14 септември, в 21.15 ч., имаме повикване в ЦСМП - Районна координационна централа-Пловдив. Повикването е прието като неспешно, защото е повикване за дете на шест години с локален обрив на едната ръчичка. Междувременно детето е закарано в Детско спешно приемно отделение на Университетска болница "Свети Георги". Не е хоспитализирано. Направен е компрес с риванол. По случая след проверка установихме, че не е сезиран за този случай в рамките на тези 15 дни никой", обясни д-р Ваньо Шарков.

Той допълни, че по случая не е била сезирана нито Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), нито РЗИ и никой не е знаел, че е имало такъв обрив на това дете.

Вчера Изпълнителна агенция по лекарствата се е самосезирала.

"Кратката характеристика на продукта "Тетраксин", френско производство, е описана като много рядка, но възможна реакция, която бързо отшумява. Няма никакви основания за притеснения - честотата е изключително рядка. Така или иначе ИАЛ ще направи своята проверка, а когато има такива случаи, те ги докладват в Европейската лекарствена агенция", каза още зам.-министърът.