Решението на Апелативният съд в Пловдив е по повод жалбата на главния архитект на общината Румен Русев срещу решението на Окръжния съд го отстрани от длъжност.

Срещу Русев е повдигнато обвинение  по чл. 277а ал. 4, вр. чл. 26 ал. 1 НК  във връзка с разрушаването на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, който е паметник на културата. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от две до десет хиляди лева.

И Апелативният съд прие аргументите на прокуратурата, че Румен Русев трябва да освободи поста на главен архитект на Пловдив, защото в хода на разследването може да влияе върху служителите на общината, привлечени като свидетели, както и да борави с документи, които може да бъдат приложени като доказателства, предаде БНР.

В пледоарията си адвокатът на обвиняемия Красимир Елдъров заяви, че няма доказателства архитект Русев да е осъществил натиск върху служители на Община Пловдив - свидетели по делото и да е променил по този начин показанията им

Самият Русев отново заяви, че не се чувства виновен.

Относно фалшифицирания документ, открит в офиса на фирмата, предприела събарянето, той каза, че не може да носи вина.

"Ако е имало умисъл, умисълът е бил на тези, които са преследвали последователно целта да си я постигнат, прилагайки дори такива документи, които не искам да ги обсъждам, така че те са си я постигнали. Нямало е как по мое недоглеждане, защото там са гледали цял експертен съвет на два пъти. Тежестта на подписа, за съжаление, ме превръща в единствено отговорното лице мен",  каза Румен Русев, цитиран от БНР.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Бившият тютюнев склад беше полуразрушен от инвеститорите от "Одрин" 8, а жива верига спря цялостното му събаряне.  Прокуратурата в града под тепетата повдигна обвинения по казуса и срещу представителя на "Одрин" 8 Георги Бранеков. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда.