Смиляна и Антоанета Зафирови имат къща със зъболекарски кабинет и жилищен етаж непосредствено до Централна гара в Пловдив. Заради високия шум и силните вибрации от влаковете, те вече не живеят там. Сега се канят да съдят България в Страсбург заради нарушено право на спокоен живот, съобщи БНТ.

През 2014 г. Зафирови завеждат дело срещу отказа на РДНСК да спре незаконния, според тях, строеж на жп трасето, което минава на два метра от дома им. Две години търсят експерти които да се съгласят да измерят вредностите в имота им.

И точно, когато е готова най-сетне експертизата на вещи лица, която е в тяхна полза, делото е прекратено. Това е абсурдно, коментира Смиляна Зафирова.

Междувременно жп линията вече функционира.

Сестрите опровергават и твърденията на директора от НКЖИ, отговарящ за строежа на подучастъка Септември-Пловдив, който през ноември заяви, че няма опасност от наводняване на къщите и дворовете, защото под трасето има дренажи.

“Няма отводнителни канали, всичката вода е в нашите дворове, нищо не е по-добро", твърдят сестрите.

Те се страхуват да не станат жертва на влакова катастрофа или при авария имота им да бъде съборен.

Адвокатът им заяви, че е изненадан от внезапното спиране на делото заради недопустимост на жалбата.

“Аз като юрист честно казано недоумявам за мотивите на съда, с които това е прекратено, но това ще бъде предмет на последващ съдебен контрол. За моите доверители остава така огорчението и съмнението, че това закъсняло определение на съда има някаква друга причина“, заяви адвокатът Снежана Стефанова.

Зафирови ще обжалват пред Върховния административен съд, а адвокатът им вече подготвя жалба до съда в Страсбург.