Срещу 44-годишния Минчев са повдигнати 3 обвинения: за искане на 40 000 лева подкуп, за присвояване на 12 400 лева общински пари и за съзнателно използване на фалшифицирани документи по обществената поръчка от 130 000 лева за свлачището край Перущица.

Преди седмица Пловдивският апелативен съд промени мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на Ради Минчев и на другите двама oбвиняеми Павлин Статев и Илияна Павлова в "гаранция" в размер на по 10 000 лeвa за всеки от тях. Магистратите прецениха, че най-тежкото обвинение срещу Минчев - за подкуп - не е обосновано в достатъчна степен и тримата обвинени няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Прокуратурата обаче поиска отстраняването на кмета на Перущица от длъжност. Мотивите на държавното обвинение са, че е възможно обвиняемият да повлияе на свидетелите и създаде или укрие значими по делото документи, като по този начин попречи на обективното изясняване на обстоятелствата, предаде Радио Пловдив.

Днес Пловдивският окръжен съд удовлетвори искането на прокуратурата. Мотивите на съдия Христо Симидчиев са, че има достатъчно доказателства за извършени престъпления, а работата на Минчев като кмет е свързана с набиране на финансови средства, има право да сключва договори и да иска отпускане на финансови средства от държавата.

Освен това заеманата длъжност е предпоставка да повлияе върху показанията на част от свидетелите, които са служители на общината.

Извън протокола съдия Симидчиев каза: "Христоматиен пример как държавни органи с лека ръка отпускат едни пари, а други, да не казвам с какви ръце, ги вземат. Както казва един пловдивчанин: "Общо взето от общото много е взето", предаде "Марица".

Определението може да се обжалва на 4 октомври.

Самият Ради Минчев заяви: "До 4 октомври съм кмет, съвестта ми е чиста! Не се чувствам виновен".