Дотогава се ограничава движението на автомобили и пешеходци по ул. „Иван Вазов“, между кръстовищата с улиците „Екзарх Йосиф“ и „Капитан Андреев“, в района на изгорелите тютюневи складове, съобщи прпед „Фокус" заместник-кметът по обществен ред Георги Маринов.

Причината е, че се чака становището на Междуведомствената комисия, която ще заседава на 31 август. Единствено експертите имат право да се произнесат относно облекчаването на режима в зоната.

„Извиняваме се на гражданите за причиненото неудобство и се надяваме на разбиране от тяхна страна“, заяви Маринов.

От пожара на 20 август до момента в района бяха пропускани, и то при много сложна процедура, само живеещите там, припомни той.

В най-кратки срокове Междуведомствената комисия трябва да излезе с предписания към собствениците за конструктивно укрепване на горелите сгради, които ще им бъдат връчени от общината. Според закона предписанията на експертите трябва да се изпълнят в 14-дневен срок.

При отказ от тяхна страна това трябва да направи общината, което по думите на Иван Тотев ще стане много бавно заради задължителните процедури по ЗОП и трудното, почти невъзможно връщане на средствата.

Към момента общината подготвя проект за разчистване на терена от останките, след което в пострадалите сгради ще влязат и конструкторите.