Сградата беше полуразрушена в началото на март, а жива верига спря инвеститорите да я бутнат изцяло.

Собственикът не е изпълнил заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност, съобщиха от Министерството на културата.

Съгласно Закона за културното наследство и заповедта на министър Рашидов, собственикът на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Този тютюнев склад не само притежава статут на културна ценност, но и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство, припомнят от Министерството.

Във връзка със запитвания на граждани за съдбата на стенописите на художника Вълчан Петров в едно от помещенията на полусъборения склад в тютюневия склад на ул."Одрин" 8, министерството напомня, че тези произведения са част от художествените характеристики на тази сграда, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби.

Това тяхно задължение е фиксирано в текст от Закона за културното наследство.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив. 16 галерии на български градове притежават също негови произведения. Творецът има десетки самостоятелни изложби, той е носител и на редица престижни награди от конкурси за живопис и стенопис - както у нас, така и в чужбина.

Делото за Тютюневия склад в София >>>

Междувременно на 20 август изгоряха 4 сгради от т. нар. Тютюнев град в Пловдив. Вчера съдът остави в ареста бездомника, обвинен за пожара, а Окръжна прокуратура – Пловдив разпореди незабавно предприемане на мерки за укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове.