Това каза кметът на града Иван Тотев по време на среща с археолози, които работят по разкриването на Епископската базилика в града.

Повод за изявлението му бяха нападките срещу общината за немарливост по отношение на тютюневите складове.

Ние трябва да имаме един много аргументиран отговор на всички нападки - заслужаваме, можем, имаме капацитет и ще бъдем успешна Европейска културна столица през 2019 година, добави Тотев.

Като пример на възраждане на градска част той посочи квартал "Капана", който преди около 100 години е бил изцяло опожарен.

Днес, по думите на Тотев, е една градска зона, превърнала се "в люлката на културния живот в Пловдив". Сигурен съм, че и Тютюневият град ще се превърне в зона, с която ще се гордеем и ще бъде една от емблемите на града, каза още кметът.

Общината работи активно по отношение на Тютюневия град, но в рамките на закона - има комисия, която ще даде съответните предписания към собствениците на сградите, добави Тотев.

Той подчерта, че тя има ясни правомощия по Закона за културното наследство и че собствениците са тези, които трябва да следят за състоянието на сградите и пак те при установяване на проблеми да уведомят съответните местни и национални институции, свързани с опазването на културното ни наследство.

Иван Тотев отново заяви, че към настоящия момент в общината няма подадени документи от страна на собствениците на тютюневите складове с инвестиционни намерения. През 2010 и 2011 година общината е издавала визи за проектиране, но проекти не са постъпвали, каза още кметът.