Стойността на поръчката е 216 666.67 лева без ДДС.

Оферти за конкурса се набират до 8 септември.

Реконструираното съоръжението струваше близо 3 милиона лева. Дъното на фонтаните се напука броени дни след тържественото му откриване през май м. г. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни в национален ефир, че виновен за това е някакъв работник от поддръжката, когото нарече „бай Киро”. Тогава беше взето решение, че грижата за езерото не е по силите на „Паркове и градини”, и беше обявен първият конкурс за фирма, която да поеме работата на бай Киро.

Той беше спечелен от русенската фирма „Аква пуулс” ООД. 

Община Пловдив плаща за поддръжката на езерото в Цар-Симеоновата градина по 348 лв. всеки божи ден, без значение дали е делник или празник, или е през зимата, когато водната площ е празна, показва справка на „Марица” в регистъра за обществените поръчки.

Първият договор за поддържане на езерото и сухия фонтан до него е сключен на 2 декември м. г. за 12 месеца и е на стойност 127 008 лв. с ДДС. Тъй като той изтича, общината е обявила нов конкурс за възлагане на дейността за 1 година, този път с опцията договорът да бъде продължен с още 12 месеца, ако поддръжката е на ниво.

Прогнозната стойност на новата поръчка  е 260 000 лв. с ДДС за 2-годишния период. Това означава, че разходите по чистотата на водата и дъното и годността на дюзите, които осигуряват водните атракции на Пеещите фонтани, остават около 350 лв. на ден.

Почистването на водната площ от боклуци се извършва ръчно от работници, които ловят хвърлените във водата предмети и нападалите листа с мрежи. Водата се третира и с препарати.

"В цялата сума влиза и зазимяването на езерото, защото, преди да падне снегът, дюзите и всички елементи, които могат да пострадат от ниските температури, се демонтират”, обясни шефът на общинската дирекция по обществени поръчки Тодор Тодоров.