Община Пловдив на този етап не може да реши дали да приеме прехвърлените й от държавата дялове от Пловдивския панаир. Това решение на правителството ни сварва малко неподготвени, а Общинският съвет ще се произнесе по казуса на 2 август, когато ще има извънредна сесия. Така кметът Иван Тотев коментира решението на Министерски съвет от сряда - държавата да прехвърли 20% от дяловете на панаира на община Пловдив и 29% на община Варна, предаде БНР.

Първоначалните изявления на местната власт бяха, че решение на местния парламент може да се чака най-рано през септември.

"Проекторешението ще бъде внесено след съответния анализ, защото сега не знаем какво стои зад тези проценти. Към настоящия момент не разполагаме с никаква информация за състоянието на Панаира, знаем само оценката на държавата от миналата година, която е около 70 млн. лв. и която вероятно не е актуална", допълни кметът.

Тотев обясни, че до месец ще се опитат да получат повече детайлна информация от Министерството на икономиката, за да вземат съветниците правилно решение.

Кметът призна, че общината не е получавала 10 години никакви дивиденти от Панаира, дори не са виждали отчети на дружеството, макар че общината е миноритарен собственик.

Панаирът трябва да е на пловдивчани

В началото на вчерашната сесия на местния парламент съветникът от ГЕРБ Спас Гърневски поиска в декларация оставката на икономическия министър Божидар Лукарски заради несправедливото разпределение на държавните дяловете от панаира между общините Пловдив и Варна. Гърневски призова съветниците да се борят за връщането на Панаира на пловдивчани.

Неговите думи подкрепи от трибуната и Божидар Здравков от Реформаторския блок.

Решението на управляващото мнозинство за прехвърляне на 29% от акциите на „Международен панаир – Пловдив“ АД е огромен гаф спрямо Пловдив, обяви в официално становище по темата Дани Каназирева, лидер на партията „Съюз за Пловдив“. На сесията на 2 август групата съветници от тази формация ще настоява за преразглеждане и отмяна на решението в Министерския съвет.

Според тях община Варна няма нищо общо с Панаира и не бива да се допуска дарението на акциите да стане факт, тъй като такъв акт е лишен от всякаква икономическа логика.

"Ако управляващите наистина са загрижени за съдбата на легендарния за Пловдив символ, те трябва да намерят механизми за разрешаване на казуса и в частност с апортираните имоти в Стария град в полза на Пловдив. В случай, че решението си остане в сила, това ще бъде пореден пример как политиката се използва за разменна монета", коментира Дани Каназирева.

Тя е катогерична, че разумните варианти са два - или държавата да си запази акциите, или да ги предостави изцяло на община Пловдив.