Срещу 40-годишния пловдиванин е образувано досъдебно производство за това, че с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал у някого заблуждение и с това му причинил имотна вреда, като се е представил за длъжностно лице, съобщиха от прокуратурата.

До момента е установено, че на 26 юли мъжът се обадил на 36-годишен мъж от  Пловдив, който е военнослужещ. Измамникът се представил за полковник Николов от ДАНС и му предложил да го уреди на работа в агенцията. За „услугата“ му поискал 660 лева. По време на разговора „полковник“ Николов обяснил, че разполага с телефона на военнослужещия от негов колега.

Няколко часа по-късно 40-годишният измамник е задържан при предаването на паричната сума, близо до училище в Пловдив.

Акцията по задържането е проведена съвместно с ДАНС и отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия по случая.

Установява се съпричастността на задържания и по отношение на други случаи на измама, като съгласно получените данни те са на стойност 20 000 лева, и са извършени по същата схема.

Мъжът е в ареста за срок от 24 часа по Закона за МВР и предстои с постановление на наблюдаващия прокурор да бъде задържан за срок от 72 часа и привлечен като обвиняем.