Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, а община Варна - 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България. Това се отбелязва в решението на кабинета.

Държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, притежава 49.63% от дружеството. Останалата част от капитала е собственост на бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов, припомня Топновини.бг.

Община Пловдив има минимално дялово участие в дружеството и не може да влияе по никакъв начин на решенията. Тя не получава и никакви приходи от огромните имоти в Стария град, собственост на дружеството на Георги Гергов.

Гергов влезе в Пловдивския панаир чрез публично-частното партньорство с община Пловдив в дружеството „Пълдин туринвест“. За много специалисти това беше един от най-скандалните ходове в новата история на Пловдив. Правиха се много опити държавата да си върне дяловете, дори бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заведе дело в Окръжен съд - Пловдив за връщане на мажоритарния дял на държавата в Пловдивския панаир. Действията бяха предприети въз основа на проверка, която е констатирала нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които, държавата е загубила контрола върху панаира за сметка на „Пълдин Туринвест" АД. До решение така и не се стигна.

Пловдивчани, които посещават редовно панаира от години, забелязват, че изложението не отива на добре. Въпреки грандиозните платени съобщения, обикновено са заети по няколко палати, а посетителите стават все по-малко. Няма ги вече тълпите хора от 80-те години, които идваха в Панаира.