Изпълнителите на проекта  от Европейската столица на културата 2016 Сан Себастиан, наричан още "Пътуващото посолство", представиха в Дома на културата инициативата, която обхваща 10 европейски града и цели да покаже различните предизвикателства, с които те се сблъскват, съобщи Топ новини.

"Пловдив се намира в един от ключовите си моменти от подготовката за 2019 година. В момента текат отворени покани за набиране на партньори, надявам се до края на годината да привлечем много български и международни партньори, с които да подготвим една силна програма", заяви зам.-председателят на УС на "Пловдив 2019" и зам.-кмет Стефан Стоянов.

По думите му до средата на 2017 г. програмата за 2019-а трябва да е ясна и да започне реализирането на големи елементи от нея. Специално за проекта в Пловдив художественият екип на "Европа Транзит" включва баското артистично дуо Sra. Polaroiska - хореографките Алаиц Аренсана и Мария Ибарете.

По време на престоя си в Пловдив те организират танцов уъркшоп с представители на ромската общност, като чрез танца търсят измеренията на социалната интеграция, предразсъдъците и дискриминацията.

Режисьор на филма е Шубан Интаусти, който търси в Пловдив различните гледни точки към темата и разкрива богатата палитра от идентичности, които съществуват в Европа.

Документалният филм ще бъде излъчен през октомври в рамките на културната програма на Сан Себастиан 2016.