Служителите на Агенцията по храните инспектираха най-голямото тържище у нас - край пловдивското село Първенец, съобщи Радио Пловдив.

Междувременно от ръководството на тържището заявиха, че случващото се в Турция не се отразява на търговията с плодове и зеленчуци. Пред контролиращите производителите и търговците трябваше да представят цялата документация за предлаганата стоката, както и необходимите разрешения за упражняване на дейност.

При първата проверка - на търговец, който продава на едро тиквички, ябълки, пъпеши - българско производство, установихме липсата на един от изискваните документи - удостоверение за регистрация по Закона за храните, подчерта д-р Весела Трифонова.

Търговците на тържището край Първенец са над 270 и предлагат предимно вносна стока. Българските производители през летните месеци са между 80 и 120. Идват със сравнително малки количества плодове и зеленчуци.

Петър Ламбов и Димитър Славов имат семейно стопанство в Стамболийски.

Ако е само българска стока, не може да нахрани България и вносната стока нормализира цената на българската. Вървим към фалит и един по един се отказваме, казват фермерите.

От ръководството на тържището също отчитат спад на българското производство. Изпълнителният директор Христо Панайотов подчерта още, че в сравнение с миналата година цените на доматите и краставиците са значително по-високи и тенденцията ще продължи.