Проверката бе разпоредена от Вежди Рашидов за установяване статута и съгласувателните процедури на сградата на ул. Отец Паисий " 11 след получен сигнал, че се разрушава паметник на културата.

Сигналът бе подаден след като вчера започна събарянето на съседната сграда на № 13. Това предизвика бурна реакция на пловдивчани, в резултат на което работниците напуснаха обекта, а строителната площадка остана заключена.

В отговор от Министерство на културата (МК) съобщиха, че в регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство сградата на ул. "Отец Паисий" 11 в Пловдив е записана като архитектурно-строителен паметник на културата с категория "за сведение". През 2015 г. министерството е съгласувало проект за ремонт и реновиране на фасади север и запад на сградата. Становището предвижда освобождаване на фасадите от рекламните табла и климатични тела, както и възстановяване на мазилката и пластичната декорация, които да съответстват на характеристиката на паметника.

През 2016 г. също на ул. "Отец Паисий", но на номер 13 в Пловдив, е одобрен технически проект, който предвижда ниско застрояване и реконструкция на съществуваща триетажна сграда - паметник на културата. В строителното разрешение подробно е описано кои части на къщата могат да бъдат съборени и кои трябва да се запазят.

Тази сутрин експерти от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на МК огледаха полуразрушеното здание на ул. "Отец Паисий" 13, за да установят дали проектът за сградата се изпълнява в съответствие със закона.

След два часа огледи и четене на документи те изготвиха становището си.

"Целта на сегашния проект е да възстанови точно тази визия на сградата към 20-те години на миналия век. В момента тази фасада не е автентичната. Това, което констатирахме е, че строежът се изпълнява съгласно одобрените проекти”, обясни архитектът от МК Слави Славов, цитирана от Нова телевизия.

Строителна бригада продължи с разрушаването на сградата на улица "Отец Паисий" 13.

По план там трябва да се изгради жилищна сграда с магазини и стаи за гости.

Разрушаването на сградата започна само няколко дни, след като прокуратурата обвини главния архитект на Пловдив Румен Русев за съборения тютюнев склад.