За първи път за цяла Южна България, в Пловдив екип от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология (КОТ) и от клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" извършиха разширена операция за анатомично възстановяване на счупена тазобедрена става, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Извършената хирургична интервенция е спасила 51-годишен пациент, пострадал при падане от голяма височина, от бъдеща бързоразвиваща се коксартроза.

Фрактурата е фиксирана с плака през илиоингвинален достъп - непосредствено под бедрените кръвоносни съдове, и лекарите са преминали през т.нар. "корона на смъртта". В тази зона кръвоносните съдове са по-големи, което прави операцията високорискова, обясни проф. Владимир Ставрев началник на КОТ.

По думите му при евентуално засягане на бедрената артерия или вена кръвозагубата ще е голяма и това може да бъде фатално за пациента.

По стария метод на лечение болният е трябвало да остане на директна екстензия в продължение на 45-60 дни, което обаче след време води до анатомично износване на таза, обясни още проф. Ставрев.