Това каза в Пловдив председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, цитиран от БТА.

Той заяви, че ще бъдат извършени проверките и след това в местата, в които се установи несъвпадения на декларираното покритие ще бъдат наложени актове. Според него не е нормално в Пловдивска област, която е равнинна, да има проблеми с покритието. Той допълни, че мобилните оператори са задължени да изработят електронни карти за покритието.

До 20 юли на територията на Пловдивска област са извършени 239 проверки и са съставени четири акта за административни нарушения. В последствие наказателните постановления могат да се увеличат при неизпълнение на дадените предписания. В областта няма проблеми по отношение силата и разпространението на сигнала за радио и телевизия.

В национален мащаб най-много жалби в КРС са постъпили срещу "Мобилтел" - 506 жалби /или 40 процента/, 450 са жалбите срещу "БТК" /34%/, срещу "Теленор" са 192 /14 %/ и срещу "Булсатком" в КРС са получени 9 жалби /1%/, съобщи Веселин Божков.

Той допълни, че според статистика поне 60 процента от тези жалби са основателни. Като цяло с всяка година жалбите в КРС намаляват с 10 процента, заради подобрената потребителска култура в страната.

В Пловдив Веселин Божков участва в среща с кметове на населени места от областта относно предоставянето на електронни съобщителни услуги.