"DroneUP е едно ново и невиждано досега събитие, което цели да покаже света, погледнат от нов ъгъл, от друга гледна точка, и по един по-различен начин - от птичи поглед. Хората са обзети от вечната амбиция за достигане на облаците и любопитство как би изглеждал нашият живот погледнат от птичи поглед", разказват организаторите.

На фестивала ще бъдат представени и наградени най-завладяващите и запомнящите се филми, снимани с дрон, от повече от 30 страни в шест тематични категории: Природа; Град и архитектура; Култура и спорт; Пътуване; Екстремно и диво; Разказ и история.

Носителят на първа награда ще получи 5000 евро, 2500 и 1000 евро са за класираните съответно на второ и на трето място. Ще има и специална награда - на публиката, която е подплатена с 1000 евро.

Всички филми, подадени за участие, ще са гледани и оценявани от международно професионално жури, което ще определи финалистите и реда на участие на 30 юли.

Заявки се подават до 20 юли, а победителите ще бъдат обявени на фестивала (19-20 август).

В двудневната програма са предвидени редица изненади, свързани с дронове, музика, танци и други изпълнения в нестандартни комбинации.