Това предоставя възможност за осъществяване на съвместни културни идеи с физически и юридически лица, каза артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева.

Едната покана има за цел да обогати програмата, заложена в апликационната книга на Пловдив за Европейска столица на културата, с нови идеи и партньорства, а другата покана е за съвсем нови проекти.

По думите й обаче и двете са с еднакви условия, цели, критерии. Поканите ще действат до 10 декември 2016 година, като заявките за първата ще се разглеждат всеки месец, а новите - на всеки три месеца, като фондацията ще публикува всички резултати, оценки и коментари.

Проектите трябва да бъдат дългосрочни, тъй като целта е да се работи за 2019 година, каза още Куюмджиева.

Основна концепция на програмата на ОФ "Пловдив 2019" е създаването на разнообразен културен афиш, дългосрочното подобряване на културния климат в града, постигане на положителна промяна сред неговите жители, развиване на общуването помежду им и разширяване на културния периметър на града и на страната с отварянето й към европейската и международната сцена.

Тя припомни основните цели на фондацията, сред които са подготовка на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а и популяризиране на Пловдив като културна и туристическа дестинация.

Кандидатурите следва условно да се разпределят в 4 програмни направления според структурата на артистичната програма на "Пловдив 2019" и с мотото "Заедно/Together". Одобрените проекти ще получат финансова подкрепа от ОФ "Пловдив 2019", като размерът и разпределението на средствата ще се решава от експертната комисия съобразно с методиката за оценка, предложения бюджет, обоснованост и мащаб на съответния проект.

Партньорите трябва да осигурят минимум 30 на сто съфинансиране от стойността на проекта с ДДС.