Проектът е на стойност близо половин милион лева и е по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, като съфинансирането от страна на МУ Пловдив е в размер на 10%, предаде Дарик радио.

Очакванията са след завършване на проекта ромите да знаят как да се предпазят от ХИВ/СПИН, как да отглеждат кърмачета, как да планират семейно и как да предотвратят вродени детски аномалии, разказа на представянето на инициативата проф. д-р Марияна Мурджева от универститета.

Обучението на 22-та преподаватели ще се проведе в Норвегия. След това те от своя страна ще проведат 6 изнесени семинара на представителите на ромската общност от трите града на достъпен език и с практическа насоченост за изграждане на мотивация и нагласи за профилактика и лечение на опасните за малцинствените групи заболявания.

100-те жители на Столипиново, които ще бъдат подбрани да участват в обученията, ще са основно младежи - бъдещи и настоящи родители, заяви от своя страна Антон Карагьозов-управител на пловдивската фондация „Рома – 1995“, партньор по проекта.