Това каза Красимир Кумчев, един най-големите производители на череши в региона, пред БТА.

Той очаква от понеделник, когато започне масовото бране на средно ранните сортове, цената на падне до 3.00 лева за екстра качество, което по думите му ще остане като най-ниска цена за сезона на ниво производител.

Кумчев смята обаче, че когато се говори за изкупни цени трябва да се има предвид и качеството на плода, защото череши с ниско качество се изкупуват за преработка на цена около 1.50 лева.

Екстрата качество за пряка консумация тази година, според бизнесмена ще задържи цена на 3.00 лева и малко над 3.00 лева до края на сезона, а това ще се отрази и на пазарите за пряка консумация.

В сравнение с миналата година този сезон, заради сланите и дъждовете, черешите имат от една страна много малко плод, а от друга - голяма част от оцелялото е напукано, коментира Красимир Кумчев.

Високата изкупна цена не радва производителите, които предпочитат миналогодишното количество череши на по-ниски цени, но в крайна сметка с по-голяма печалба.

Той уточни, че миналата година е приключил сезона със средна цена от 2.20 лева за килограм, но пък с много по-голямо количество.

Кумчев подчерта, че по-високата изкупна цена не е спекулация от страна производителите, но не иска да коментира цените на пазара за директна консумация, където в началото на средно ранните череши тя е между 6.00 лева и 8.00 лева за килограм.

Лошите атмосферни условия са се отразили зле и на черешите в Италия, което ще намали до минимум вноса на този плод, добави Кумчев.

Според него българските череши в по-голямата си част ще си останат за вътрешния пазар, тъй като, заради руското ембарго, е затворен един от най-големите пазари за български череши - Гърция.

Продължава обаче с бързи темпове и на доста високи цени изкупуването на малкия плод за Румъния.

На този етап румънски бусове от дни денонощно стоят и чакат на опашка на борсата край пловдивското село Първенец, като предлагат изкупна цена от 2 евро за килограм за черешите от селата от Родопската яка.

В равнинната част на Тракийската низина средно ранни череши ще има до 10-15 юни, а в по-високите части на региона - до края на юни. В края на месец юни започват да зреят и късните сортове, които обаче са в по-малки количества като насаждения в Пловдивска област.