Стихията е продължила около пет минути и е ударила овощни градини с ябълки, круши, кайсии, лозя и житни култури в района.

Там са концентрирани площите с жито, рапица и ориз на кооперацията в село Костиево, частни ниви с пшеница и зеленчуци на стопани от Цалапица и младите лозя на Винарска изба "Ямантиеви". Щетите тепърва ще се уточняват.

В момента почти всички компании на българския пазар предлагат застраховка срещу буря и градушка, като презастраховат риска в чужбина. В ход е схемата за съфинансиране на застрахователни премии от държавата. Заявките се подават в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". За тази цел през 2016 г. е предвиден бюджет от 1,5 млн. лева. Максималният размер на подпомагане, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 % от стойността на застрахователната премия. Това означава, че в най-добрия случая фермерите ще платят само 35 % от дължимата сума.

На такава помощ могат да разчитат стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци, десертно грозде, етерично-маслени култури, тютюн. Желаещите трябва да подадат заявление в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Оттам се издават удостоверения, че могат да участват в програмата, след което се сключва полицата.

До 30 септември фермерите трябва да представят застрахователните си полици в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за изплащане на средствата е до 16 декември 2016 г.