"Благословена съм да работя в първата гимназия в България – училището, от което е тръгнал Денят на славянските първоапостоли. Това е и първото училище в света, което носи името „Св. св. Кирил и Методий“. Изключително вълнуващо е. Всеки ден е едно вълнение", заяви пред БНР директорът на Хуманитарната гимназия в Пловдив Соня Киркова.

Първата сграда на училището се е намирала в старинен Пловдив на улица "Съборна". Сега вече тя не съществува, но там има барелеф, който показва денят, времето, когато се е чествал за пръв път празникът. Това е третата по ред сграда, строена през 1885-та година. "Свети Свети Кирил и Методий" - за пръв път училището се е казвало така през 1851-ва година. След това получава името "Александър Първи". По-късно в годините става "Димитър Благоев" и нашият колектив, през 1996-та година, отново върна първото, рожденото име на училището.

Сградата на гимназията е със статут на паметник на културата. Нуждае се от ремонт и жители на града от месец събират средствата за него.

Доц. д-р Диляна Витева, която също е учила в училището обобщи: " В подкрепа на училището, в най-светлия празник - 24-ти май, искаме да възродим и да съхраним българската история, свързана с образованието и с възрожденците и просветителите, всички, които са били възпитаници на тази гимназия. Призоваваме хората да бъда съпричастни на нашата идея - да може да възродим тази сграда, която е културен паметник и която трябва да остане като наследство на град Пловдив".