Пети ден родителите протестират. Причина за недоволството е сливането на учебното заведение с ОУ „Георги Бенковски“, което ще засегне над 1000 деца. Това решение общинските съветници взеха на 17 май въпреки острата реакция на родителите. Предложението е на кмета Иван Тотев, а мотивът е финансов.

Според родителите с промяната те ще трябва да водят децата си в училище в ОУ „Г. Бенковски“, отдалечено на почти два километра разстояние вместо до другото, намиращо се на минути от домовете им.

Те настояват областният управител Здравко Димитров да спре решението на местния парламент, а общината да изпълни обещанието си и да разшири учебната база на ОУ „Душо Хаджидеков“.

Родителите събират и подписка срещу решението на Общинския съвет, с която да го атакуват пред Административния съд.

Един от родителите е написал и писмо до премиера Бойко Борисов, като се надява той да разреши проблема.

Сред родителите вече открито се коментира, че зад идеята за сливане прозира опит за далавера с усвояване на средства.

Те настояват децата им да не се приемат като източник за финансови средства за даденото училище, каквото е сега положението, както и да не се правят промени без да е имало обществено обсъждане.

Защо се сливат двете училища

За последните десет години в основното училище "Георги Бенковски" драстично е намалял броят на учениците заради слаб мениджмънт, твърди председателят на общинската образователна комисия Вихра Еремян. "Едно от най-добрите основни училища в града бе докарано до отчайващо положение, решението на община Пловдив не е било лесно", коментира Еремян.

Пътят към отчаянието е предложението на общината за закриването, категорични обаче са протестиращите родители.

В ОУ „Георги Бенковски“ учат 126 деца и с всяка година броят им намалява. Има и маломерни паралелки. Училището е в изключително тежко финансово състояние, заради малкия брой ученици и дори не могат да се направят рутинни ремонти по сграда. Същевременно, в ОУ "Душо Хаджидеков" се обучават близо 800 деца, а това налага да се наемат допълнителни помещения под наем, заради недостиг на базата.

Сливането на ОУ „Душо Хаджидеков“ с ОУ „Георги Бенковски“ ще доведе до изключителен стрес у самите деца, а родителите са поставени в тревожна ситуация да се справят с водене и взимане на деца от непланирано, отдалечено място, коментира Даниела Балникова, която е вдовица и майка на 4 деца.

Две от децата й учат в "Душо Хаджидеков" и тя е силно притеснена.

"Родители на 2 деца ще бъдат изправени пред затруднението да водят всяко от децата си в различна сграда и съответно да се грижат за взимането им от там. При пешеходно придвижване към новата сграда децата трябва да преодоляват сложни пътни ситуации, които ги изправят пред сериозен риск“, посочи Балникова.

Тя недоумява как едно работещо и качествено училище като ОУ „Душо Хаджидеков“ се унищожава. И докато се бори срещу сливането на училищата, брат й - Александър Радев, който е шеф на настоятелството в "Душо Хаджидеков" и общински съветник от ГЕРБ, се оказва наказан. Искат му оставката като водач на район "Централен" на ГЕРБ, защото е гласувал въздържал се по казуса със сливането на училищата в местния парламент и не е спазил партийната линия.

В същото време я обвиняват, че Даниела Балникова имала личен интерес. Тя била собственик на частна занималня, в която се обучавали деца от ОУ "Г. Бенковски", което минава под шапката на елитното "Душо Хаджидеков". На практика решението на местния парламент удряло бизнеса на сестрата на съветника.

"При нас има само 6 деца от училище "Душо Хаджидеков", плюс две от моите деца, останалите са от други райнони на града", отхвърля обвинението Балникова

Тя е разстроена от последствията за брат си и се чуди и как може да искат от нея и брат й да мислят по един и същи начин и да нямат право на самостоятелно мислене и действия.

Балникова обаче е категорична, протестите на родилите от слетите училища няма да спрат и очакват резултат от намесата на областния управител.