Държавното оръжейно дружество е засипано от поръчки и изживява нов подем.

Новото ръководство и "благоприятната" конюнктура допринасят за това. Международната ситуация е такава, че търсенето на специална продукция значително превишава възможностите на оръжейницата за производство, заяви изпълнителният директор Иван Гецов, цитиран от "Стандарт".

За да отговори на пазара, дружеството инвестира в нови мощности и почти удвоява персонала. От няколко дни в експлоатация са два напълно модернизирани цеха с високотехнологично оборудване за производство на гранати и стартерни заряди. Те ще увеличат производството на ВМЗ с 50%.

Риск пред инвестицията за 7 млн. лв. обаче може да се окаже липсата на кадри. За намирането им вече не се разчита само на региона, а се привличат хора от цяла Южна България.

Само от есента на миналата година във ВМЗ са назначени близо 1000 работници, с което общият брой на заетите вече надхвърля 3600 души. Най-силен е недостигът на висококвалифицирани специалисти. За да си осигурят необходимите технолози, инженери и конструктори, дружеството е сключило договори с пловдивския филиал на Техническия университет в София, както и Габровския университет.

От новата учебна година ще започне да действа програмата на ВМЗ за студентски стипендии. Те ще са в размер до 30% от минималната заплата в дружеството, която е 462 лв. плюс еднократен бонус от 260 лв. за отличен успех.

Добрите финансови резултати дават възможност да се инвестира и в наетите работници. Средната работна заплата в дружеството вече е около 800 лв. От май започва да действа и бонусна система, която ще повиши доходите с поне 10%. Тя обаче ще въведе диференцирано заплащане според това кой с колко допринася за фирмата с работата си.