На срещата в Джумая джамия в петък "кафе на толерантността" пиха зам.-кметът  по сигурността Георги Маринов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, турският посланик Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Светлозар Калев - председател на Еврейската организация в Пловдив, районният мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, районните мюфтии на Пазарджик, Смолян, Гоце Делчев, както и представители на неправителствени организации.

По традиция пловдивският митрополит не отговари на поканата, а арменската църква изпраща писмо, както увериха от мюфтийството, но до началото на срещата то още не беше дошло, предаде БГНЕС.

Според турския обичай да пиеш с някого едно кафе се равнява на 40 години приятелство, ето защо в петък беше отбелязано съвместното мирно съжителство на различните етноси и религии в Пловдив, отбелязаха от общинския пресцентър.

Пловдив е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство. Длъжни сме да запазим града като символ на етническата толерантност, каза заместник-кметът Георги Маринов.

Турският посланик определи срещата като изключително важна заради присъствието на представителите на различните общности и на местната власт.

"Искаме бъдещето ни да е спокойно, изпълнено с благоденствие. Пример за толерантно отношение има не само в Пловдив, но и в цяла България, като се надявам тази среда на толерантност да става все по-силна",
заключи Сюлейман Гьокче.

Още преди изявлението си дипломатът предупреди, че няма да отговаря на никакви въпроси, така че и основният интерес на медиите - има ли официална забрана на Република Турция Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в страната и защо, остана без отговор