Италианският бизнесмен Лино Тонан, който е познат в Пловдив с прякора Венецианския търговец, бе осъден на 9 юни 2009 г.  на 4 години затвор за укриване на данъци за 2, 398 млн. лв. и водене на двойно счетоводство.

С решението на Пловдивския апелативен съд се постановява отнемането на 7 апартамента в Пловдив,  цехът му за печене на кафе в село Цалапица, четири ниви и три стопански постройки както в Цалапица, така и в селата Йоаким Груево и Чешнегирово.

На отнемане подлежат още левовата равностойност на фирмени дялове и три автомобила, с един от които Тонан е напуснал страната.

Италианецът е в неизвестност от 2009 г., когато напуска страната. Той има Европейска заповед за арест, издадена през ноември същата година, по повод получена присъда у нас.

Кой е Венецианският търговец

Лино Тонан въртеше бизнес с кафе и минерална вода, мебели и ресторант под тепетата от години. Имотът, на който бе построен магазин „Сан Марко”, е на БАН, съобщава thetodaypost.com.

В началото на 90-те италианецът дошъл в България, за да купи уникално червено ферари от Нова Загора. Купил го, но се оказало, че колата е крадена и не може да я кара в Европа.

Дали заради това, или защото усетил, че тук може да върти добър бизнес, но решил да остане. Сключил договор с БАН да санира биохимичната им лаборатория на бул. „Санкт Петербург” и да построи друга сграда в полза на Академията. Всъщност станало нещо съвсем различно. Той преместил там цялата си администрация.

Никой не помни някога Лино Тонан да е санирал каквато и да е сграда на БАН в Пловдив. В същото време обаче вдигнал нова постройка зад магазина.

Според очевидци, когато през януари 2009 г. в имота на БАН отишли багери, за да сринат постройките му, Тонан припаднал. Почти винаги бил на ръба на закона, разказват запознати с дейността му.

Първата му фирма от 1989 г. е със софийски бизнесмен, с когото стават представители на 23 италиански фирми и внасят велосипеди, кафе машини, кафе „Лазарин”, телевизори, кухненско обзавеждане, козметика. Всичко приключило, когато българинът го завлякъл с 90 000 долара.

Тонан не се отказал и почнал да внася бяла техника. Така станал факт магазинът му „Сан Марко” на бул. „Санкт Петербург”, преди „Метро”. След това бил измамен и от втория си съдружник. Последвали конфискация на вещите и дълги съдебни дела.

Лино Тонан развиваше и много силна социална дейност -  в продължение на години хранеше по 1000 пенсионери на месец, плащал е много операции на бедни хора, беше главен спонсор на турнир "Странджата", на рали.