Сотиров беше признат за виновен, че на 9.12.2008 година в качеството си на кмет на община Куклен съзнателно е сключил неизгодна сделка.

Става дума за сключен договор за консултантски услуги с "Анастасов" ЕООД, гр. Пловдив, с предмет да извършва всички необходими консултации и съдействие за изясняване на местонахождение и идентификация на всеки имот, включен в бъдещ въвод във владение на община Куклен в гори и земи от горския фонд с обща площ от 22 420 дка, собственост на общината.

От тази сделка бюджетът на община Куклен е бил ощетен с 36 000 лева , прецени съдът.

Затова подсъдимият бе осъден да плати сумата на местната администрация. Пробацията включва задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител в рамките на този период.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Това е втора присъда за Димитър Сотиров в рамките на две седмици. На 25-ти януари по друго дело той получи една година условно затова, че е раздал около 10 хил. лева общински пари на хора от селото, които, според прокуратурата, са престъпно присвоени.
Тогавашният му заместник  кмет Иван Апостолов обаче бе оправдан по всички обвинения за злоупотреби с бюджетни средства през мандата им 2007 – 2011г.