40 декара е новата територия на градината, или 4 пъти по-голяма от старата зона, сочи проектът. Пловдивската е единствената зоологическа градина в България, която ще е с условия близки до тези в природата, по всички европейски изисквания.

"В зоологическата градина са вложени близо 5 млн. лева, като за закупуване на животни са предвидени и над 130 000 лева от месец март. Очакват се и дарения на различни животински видове от зоопарковете от цялата страна", допълни пловдивският кмет.

Той уточни, че в зоопарка ще има големи тревопасни животни - бизони, якове, муфлони, ватуси, камили, козирог, камерунски кози и др. Няма да има слон, но пък децата и техните родители ще се радват на приключенски тунел до хабитата на сурикатите.

Над 3 декара е площта на хабитата за мечките, които ще обитават пловдивския зоопарк. Там строителството е към финал, каза Вакрил Запрянов от фирмата изпълнител на обекта. Той каза, че цялата подземна инфраструктура вече е изградена, като всичко става под надзора на консултантите от МОСВ.

Във всеки от хабитатите могат да населяват по няколко вида, както например е при маймуните, където най-екзотични ще са мармозетките, разказаха от зоопарка. 15 служители ще работят в новото общинско предприятие. Много интересно е оформянето на зоната на водоплаващите птици, където ще има няколко езера и ново залесяване. Паралелно в целия парк ще има и зони за търговия, кафенета, места за отдих.

През април ще се проведе и залесителна акция, обеща Тотев. Той уточни, че ако има интерес от хората ще се мисли за разширяване и построяване на аквариум. Това ще е място, където с едно посещение с един билет може да останеш до 4-5 часа със семейството, каза още кметът.