Установена е самоличността на нападателите на фермерите от с. Устина. Те са баща и син от пазарджишко село Аканджиево.

Бащата е бил осъждан за убийство и въоръжен грабеж, предаде БТА.

Около 6,00 часа на 08.02.2016 г., пред селскостопанските постройки на ферма в местността "Тепелика" Йордан Г. /на 51 г./ и Петър Г. /на 27 г./ нападнали фермерите Георги К. и Димитър К. Нападателите били въоръжени с метални тръби и боксове, като носели и качулки на главите си.

При физическия сблъсък помежду им, Димитър К. произвел два изстрела с пистолет, като куршумите попаднали в телата на нападателите. На тях бил нанесен и побой, в резултат на който Петър Г. починал, а Йордан Г. и към момента се намира в тежко състояние в УМБАЛ „Св. Георги“. Той е на командно дишане в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ). Вчера му е извършена операция на корема, на мястото където бе прострелян. Вероятно няма да се наложи операция на главата, тъй като черепно-мозъчната травма не е толкова сериозна, но когато пострадалият се стабилизира, предстоят операции на двата му крака, които са сериозно счупени, съобщиха от лечебното заведение.

На животновъдите Георги К. и Димитър К. са повдигнати обвинения за убийство в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалите с насилие или т.нар. афект.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5 000 лева за Димитър К. и 10 000 за Георги К.

Разследва се версията, че нападателите са били наети срещу заплащане от трето лице за нанасяне на побой на фермерите.

При извършеното в дома им претърсване и изземване са били открити и иззети пари.

Фермерът: Искаха да ме убият

Георги Котларов и тъстът му Димитър Кацаров бяха нападнати в понеделник призори във фермата край Кричим, в която Георги отглежда коне от порода "ресак" и крави.

Котларов твърди, че двамата нападатели са действали по поръчка, като целта им е била да го убият.

"Изпратени са от лицето Тодор Димов. Това е второто нападение срещу мен. Първото беше на 4 януари тази година, но тогава те се изплашиха и избягаха",  твърди фермерът.

Според него причината за поръчката е претенцията на Димов към субсидия от 10 000 лв., която той получава от фонд "Земеделие" за обработване на близо 100 дка земи. Котларов е в конфликт с баща си, който за да му отмъсти, е дал част от наследствената си земя на Димов. Впоследствие той предявява претенции към субсидията, с която Котларов отглежда животните си.

Жителите в защита на фермера

Хората в Кричим са потресени от случилото се и се тревожат за последствията.

"Сега да не вземат да изкарат Георги виновен?! Нападнали са го в неговия имот, и то с оръжие. Ако не се беше отбранявал, сега той щеше да е мъртъв. Ама то с нашите закони нищо чудно накрая той да лежи в затвора!", коментират съседи на земеделеца.

В града вече обсъждат да започнат подписка в подкрепа на съгражданина си. Котларов е известен в района. Той от години се занимава активно с животновъдство и земеделие. Има специално отношение към конете, като прави селекция на старата българска порода "Рисак". Ежегодно организира надбягвания с колесници край Куртово Конаре. Живее със съпругата си и двете си деца. Котларов е и сред активните ловци в района на Кричим.