Решението беше взето, след искане на РЗИ в Пловдив за преустановяване на учебните занятия в града поради рязко нарасналия брой на заболелите деца от респираторни заболявания и грип.

Мерките са превантивни и целят да  не се допусне грипна епидемия, каквото вече има обявена в близки до Пловдив области.

През двата почивни дни лавинообразно е нараснал броят на пациентите, преминали през спешните центрове, съобщи директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" в РЗИ д-р Моника Троянчева пред "Фокус".

Най-висок е броят на преминалите през спешните центрове на УМБАЛ „Св. Георги”. Там през амбулаторията на Детска клиника на 6 февруари са преминали 148 деца, а в неделя  - 137 деца.

По 30 деца дневно са били хоспитализирани в Инфекциозната клиника и през двата дни, добави д-р Троянчева.

Това са предимно деца до 15 -годишна възраст, което говори за това, че явно протичането на заболяването е тежко, затова се налагат тези ограничителни противоепидемични мерки, уточни експертът.

Грипна епидемия в Пловдив още не е обявена, но ако динамиката се развива, и това ще стане. Засега детските градини и яслите ще работят, но децата ще бъдат допускани след сериозен филтър.

Кметът Иван Тотев призова родителите на малките деца да не укриват симптоми, за да не се разпространи заболяването и там.