Причината – в Народното събрание вече е внесено предложение за промяна на член 110 от Кодекса за социално осигуряване, заради който медиците бяха глобени със задна дата по решение на Националния осигурителен институт, съобщи БНТ2.

Уверението, че ще има законови промени, намали напрежението в ТЕЛК – Пловдив. 17 от медиците там бяха глобени с хиляди левове след като НОИ реши, че назад в годините те са завишавали неправилно процентите при инвалидизиране на пациенти.

Доц. Георги Йорданов, изпълнителен директор на МБАЛ „Пловдив”: “Това е прецедент за мен в историята на българското законодателство, на българските нормативни документи. В много други сфери това не стана. Те задават и резонния въпрос – ако НЕЛК даде по-високия процент от пенсията на инвалида, те кого ще накажат тогава; или те трябва да вземат премии, че са дали по-малко.”

Медиците са категорични, че изтеглянето на предизвестията им е само, докато НС вземе решение. Ултиматумът на лекарите остава.

Бяхме уверени, че нещата са внесени за гласуване в Парламента, а ние знаем, че трябва технологично време за това. Също така ни увериха, че дотогава няма да има нови ревизионни актове.”, заяви д-р Янко Лечев, председател на Пети състав на ТЕЛК и временно изпълняващ длъжността ръководител.

Ако лекарите не се бяха отказали от намерението си, щеше да настъпни огромен хаос в една от най-големите комисии в страната.

“Просто нямаше кой да извършва трудово-лекарска експертиза. Инвалидите щяха психически да се изнервят. Нямаше да могат да получават социално подпомагане. И една от основните функции на държавата нямаше да може да се реализира.”, допълни доц. Йорданов.

Заради тежката работа и ниското заплащане липсват млади кадри, които да постъпят на работа в трудово-експертните лекарски комисии. Сега основната заплата на лекар е около 600-700 лева. Наред с другите си искания медиците ще поставят и въпроса за повишаване заплащането на труда им.