Те са разположени до Централна поща и заемат около 500 квадратни метра. Административният съд се е произнесъл в полза на градската управа, съобщи "24 часа".

"Махаме ги!", отсече кметът Иван Тотев. Проектът предвижда да се отвори още един вход към Одеона. Оттам ще има директна връзка със западната част на Римския форум, чиито разкопки т.г. приключиха. Според решението на съда общината няма да плаща никакви обезщетения на ползвателите на павилионите.

Магистратите оставят в сила заповедта на кмета да бутне търговските обекти и така теренът да бъде част от регулационния план на централния площад. Тотев съобщи, че до края на годината се открива и обществена поръчка за реконструкция на площада на Пловдив.

"Вече сме на финала. Процедурата ще бъде едновременно за техническо проектиране и изпълнение", каза той.

Международният конкурс отличи на първо място идейния проект на португалското бюро ФОРА. Той предвижда експониране на археологията и интегрирането й със съвременния площад. При реконструкцията обаче отново ще има разкопки. "Искаме те да станат по-бързо", обясни кметът.

По предварителни изчисления обновяването на пространството ще глътне около 10 милиона лева. Площадът трябва да е готов до 2019 г., когато Пловдив е европейска столица на културата.

Иван Тотев съобщи, че общината преговаря и със собствениците на бившия Нармаг на Главната улица.

"Ще подпишем договор за 25 г. да ни бъдат предадени античните находки в подземната част на магазина и да ги стопанисваме", каза кметът. Там има мраморни седалки от Римския стадион, водопроводи от ІІ век и античен резервоар. Инвестицията, която иска да направи общината, е в размер на 1 млн. лева. Така обектът ще стане част от туристическия маршрут на Римския стадион.

"Археолозите откриха в подземието на Нармага клетки, в които са били държани зверовете. Оттам те са били отвеждани за гладиаторски битки", добави Тотев.