Това стана ясно по време на общественото обсъждане на финансовата рамка на града, която се проведе снощи, предаде Дарик радио.

Главният финансист на местната администрация Наталия Делчева обясни, че сумата за издръжка е такава, защото е за 9945 служители, над 7000 от които са на държавна издръжка.

В разходната част на проектобюджета още са заложени 87.2 млн. за образование, 10.9 млн. за здравеопазване, 9.7 млн. за социални дейности, над 63 млн. за строителство, облагородяване и комунални дейности, както и 13.2 млн. по перото за култура, което включва почивно дело и издръжка на ОП-тата „Траурни дейности”, „Радостни обреди” и „Зооветеринарния комплекс”.

Лихвите и таксите по заеми, които общината ще трябва да плати през идната година възлизат на 5.4 млн.лева. В приходната част на проектобюджета са предвидени 46 млн.лева от данъци, близо 50 млн. от общински такси за детски градини, пазари,тържища и други, както и близо 4 млн. лева от глоби и санкции.

Общественото обсъждане премина при изключително слаб интерес, като в залата на Общинския съвет имаше не повече от 30 човека, само 6 от които бяха обикновени граждани. Останалите присъстващи бяха общински служители, общински съветници и няколко журналисти.

От предложенията на гражданите за бюджета се отличи единствено това на Стоянка Кънева, която настоя за отпускане на допълнителни средства за обезопасяване на пешеходните пътеки в района на учебни заведения и детски градини.

Секретарят на общината Ангелина Топчиева, която представляваше местната администрация заедно със зам.-кметовете Стефан Стоянов, Димитър Кацарски и Георги Титюков, обеща да вземе под внимание предложенията и мненията на всички 6 човека, които изразиха становище по проектобюджета.