Планирано е от началото на 2016 г. да бъде увеличена на 30 лева глобата за поставена скоба на автомобил, досега тя беше 20 лева, предаде БТА.

Също така през май "Синя зона" в Пловдив ще премине на шестдневен режим на работа и гражданите, вече ще плащат за паркиране в центъра на града и през съботния ден.

Досега спирането в центъра бе безплатно през почивните и празничните дни. От юни таксата за един час престой в Синята зона на Пловдив ще бъде увеличена с 50 процента и вече ще бъде 1,50 лева, вместо лев до сега.

Стана ясно и с колко ще бъде намален през следващата година данъкът на средните класове автомобили в Пловдив. С 9% по-нисък данък ще плащат собствениците на коли до 55 киловата, за автомобилите от 55 до 74 киловата данъкът ще бъде намален с 10%, а за леките превозни средства от 74 до 110 киловата данъка ще е с близо 13 на сто по-малък.

В цифрово изражение това прави около 685 хиляди лева по-малко приходи в общинският бюджет, каза кметът на Пловдив. Намалението на данъците за тежко товарните автомобили за всички класове ще е 12 процента или 161 332 лева.

Общо от намаляването на данъка на моторните превозни средства в Пловдив около 850 хиляди лева по-малко пари ще постъпят в бюджета на града.

Непроменени остават ставките за данъците
на най-ниския клас автомобили до 37 киловата и за най-високия клас над 110 киловата.

Предстои това предложение да бъде гласувано на сесията на общинският съвет на 17 декември тази година.