Решението на съда е в резултат на подадената от председателя на Кауза Пловдив - Георги Титюков, жалба за частична отмяна на изборните резултати и преразпределението на мандата.

В резултат на неправилно отчетения брой недействителни бюлетини, коалицията получи 3 мандата в местния парламент.

По време на делата и повторното преброяване на недействителните бюлетини от конкретно посочени секционни избирателни комисии, се установи, че „Кауза Пловдив“ има право на четвърти мандат, за който не достигаха 102 гласа.

Съгласно съдебното решение общият брой на неправилно отчетените като недействителни гласове бюлетини с отбелязан в тях вот за „Кауза Пловдив“ и отговарящи на изискванията на чл. 437 от Изборния кодекс е 124.

„Това е едно справедливо решение. Радвам се, че ние доказахме своята правота и ще увеличим броя на общинските съветници на „Кауза Пловдив“ на четири“, заяви Георги Титюков. 

"Нашите избиратели, хората, които ни имат доверие, заслужават да знаят, че техният глас не е отишъл напразно“, допълни той.

Според съдия Мария Златанова не са спазени изискванията при преценка на действителността на подадените бюлетини, затова постановява да се изпрати преписката на ОИК – Пловдив за ново решение по отношение на този мандат, съобразно разпоредбите на Изборния кодекс и мотивите на настоящото съдебно решение.

Решението на практика означава, че хората на Титюков в местния парламент се увеличават с един за сметка на Патриотичния фронт, който сега е с 9 съветници, но след новото преразпределение ще остане с 8.