Това обяви самият той по време на Първия регионален форум на тема: „Регионално развитие чрез летище-добри европейски практики”, провел се в хотел „Рамада Принцес Тримонциум” – Пловдив, съобщи Дарик.

Интерес към съвместна работа с бъдещия концесионер изразиха и от швейцарско туроператорско дружество.

Намеренията на фирмата са да презентира Пловдив пред швейцарски и италиански инвеститори.

Първоначалните намерения на предприемача са да изгради край пловдивското летище аутлет, в който да се предлагат стоките на 160 световни марки. Швейцарците имат амбиции и в изграждането на хотел край аеропорта.

Новината за подготвяната  концесия на пловдивското летище бе съобщена през март от пловдивският депутат от БСП Георги Търновалийски.

Български бизнесмен планира да създаде нова авиокомпания

Пилотът - бизнесмен Пламен Янков пък съобщи, че е в преговори с чуждестранни инвеститори за създаването на авиокомпания "Пловдив ер".

Новината бе съобщена на днешната конференция за бъдещето на Летище Пловдив, организирана от Фонд Феникс.

Янков е управител на фирма за осигуряване на аварийни захранвания, но също така и действащ пилот в чужда компания.

Според неговия бизнес план, полетите на "Пловдив ер" ще стартират от 1 юни 2016 г. с 3 самолета "Еърбъс" с вместимост 68 пътника. Инвестицията ще е около 5 милиона евро.

Първите дестинации на пловдивската авиокомпания ще са до Турция, Лугано - Швейцария, Букурещ и Милано. По-нататък, според Янков, на ден могат да се извършват по 5 полета на близки разстояния.

Въпреки че "Пловдив ер" няма да е от типа "нискотарифен превозвач", цените на билетите ще са конкурентни с тези на автобусите, смята Янков.