Това съобщи за Дарик началникът на областния отдел „Автомобилна админстрация“ Иван Въчев.

По думите му на ден може да се изпитват по 120 човека. Масово шофьорските курсове се провеждат в периода от началото на август до края на октомври. Първите 16 таблета, които заменят хартиените листовки при теоретичните изпити са получени още преди две години, а в момента в ДАИ разполагат с 24 таблета.

Според Въчев кандидат-шофьорите не се затрудняват при ползването на таблетите, но практическите изпити се провеждат по-трудно заради нарушителите на пътя.

Директорът на ДАИ- Пловдив смята, че кормуването в екстремни условия може да бъде включено в шофьорските курсове дотолкова, доколкото ще повиши уменията на бъдещите водачи. За целта обаче трябва да се променят полигоните и учебната документация.

Само един таксиметров автомобил е спрян от движение тази година и то за период от 6 месеца, съобщи още Иван Въчев. Причината за временното спиране е, че колата не е регистрирана за такава дейност.

В областта има 179 таксиметрови превозвачи с над 2 000 автомобила, като четири от фирмите имат повече от 50 коли. 43 са съставените актове за нарушения от страна на водачите на таксита, като глобите варират от 20 лева до 3 хиляди лева.

Само преди дни депутатите приеха законови промени за таксиметровите шофьори, според които те нямат право да работят от името на регистрирани превозвачи.