Това сочат резултатите от автотехническата експертиза, която е направена, съобщи в съдебната зала прокурорът по делото Стефани Черешарова, цитирана от "Фокус".

На 12 август т. г Дивеков блъсна и и уби на място 63-годишния Димитър Димитров на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров" в града под тепетата. Заради процесуални нарушения в разследването и съмнения за полицейски чадър с постовете си се разделиха директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов, заместникът му Георги Георгиев и началникът на КАТ Радослав Начев. В пловдивската полиция започна и вътрешна проверка, чиито резултати все още не са известни.

Срещу шофьора Милан Дивеков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС с превишена скорост.

Днес той поиска от окръжните магистрати да бъде изменена мярката му за неотклонение и да бъде пуснат от ареста, съобщи Радио Пловдив.

Съдията му даде възможност да разкаже повече за себе си. Младежът се разплака няколко пъти, докато съобщаваше автобиографичните си данни. Стана ясно, че Милан Дивеков управлява автомобил от 6 г., завършил е автотранспортно училище и работи като автомонтьор в Пловдив на трудов договор. Живее със сестра си в собствено жилище, а родителите му са на село. Месечният му доход е 600 лева. Милан бе категоричен, че работодателят му ще го вземе отново на работа, въпреки престъплението.

Прокурор Стефани Черешарова обаче помоли магистратите да не взимат предвид молбата на обвинения за по-лека мярка на задържане. По думите й, адвокатът на Дивеков - Димитър Антонов е пропуснал да каже пред съда важната подробност от автотехническата експертиза, а именно, че Дивеков е управлявал автомобила си със 100 км/ч, преминавайки през пешеходната пътека.

"Според експертите, ако е управлявал със 70 км/ч е щял да избегне фаталния край. Въпреки, че разрешената скорост в града е 50 км/ч, младежът е преминал през пешеходната пътека в оживен квартал, с два пъти по-висока скорост от разрешената. Пътеката е тип „зебра”, означена е със сигнални светлини и няма как да не се види пешеходец, който преминава през нея", категорична бе Черешарова.

Окръжният съд намери, че по делото до момента е събран достатъчно голям обем от доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че именно той е извършил деянието, в което е обвинен, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Предвид този факт, съдът прецени, че на този етап е отпаднала опасността обвиняемият да възпрепятства събирането на доказателства или да въздейства на свидетели.

Магистратите решиха също така, че няма реална опасност Дивеков да извърши ново престъпление или да се укрие и го пуснаха под парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване през Апелативен съд.

Адвокат Димитър Антонов коментира извън съдебната зала, че при този доход от 600 лева, не е възможно да бъде платена тази гаранция.

От прокуратурата обявиха, че ще протестират наложената от съда мярка.