То е по пътя от Асеновград за селата Яврово и Лилково. В участъка вече се работи усилено, съобщи за Радио Пловдив областният управител Розалин Петков.

С пари от държавата са отстранени и 2 други активни свлачища – укрепено е срутището по пътя за село Горни Воден, ликвидирано е и свлачището по пътя Кричим – Девин. Там обаче трябват още средства за окончателното справяне с проблема. Изготвили сме работен проект, който вече е изпратен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, каза още областният управител.

Комисия от специалисти инспектира през последните дни всички проблемни участъци в региона. Укрепват се нарушени берми и диги по поречието на реките Марица, Стряма и Въча. Най-проблемният участък е по поречието на Марица в района на Поповия остров край първомайското село Виница, където наноси бяха затлачили поречието на реката и водата застрашаваше близките села Градина, Добри дол и Крушево в община Първомай и село Мирово в старозагорската община Братя Даскалови.

Тежка техника на „Напоителни системи” разчисти участъка и водата вече тече спокойно, разказа инж. Митко Стойчев от областната управа. Започва почистването от растителност на 6-километров некоригиран участък от коритото на река Въча от язовир „Кричим” до град Кричим.

Обществената поръчка е на стойност 90 000 лв., а фирмата изпълнител трябва да отстрани всички дървета и по-големи камъни от коритото на реката до края на ноември, каза още областният управител Розалин Петков.

По думите му, на територията на област Пловдив няма язовири с неясна собственост, но 2 са потенциално опасни. Язовирът край с. Марково е източен, а на „Мурла” край Сопот е коригиран проблемният отводнителен канал на язовира. Нормализира се положението и в бедстващите села Белозем и Поповица, където в понеделник бяха наводнени десетки дворове и приземни етажи, а международният път Пловдив - Свиленград бе затворен в продължение на няколко часа.

Проблемите дойдоха от големия дъжд – около 70 литра на квадратен метър се изляха за 1 денонощие в района. Областното пътно управление вече работи по отпушването на шахти и канавки по натовареното трасе, за да не се повторят проблемите, обясни Розалин Петков.

Областният управител уточни, че 8 млн. лв. от Междуведомствената комисия са получили бедстващите от обилния мартенски сняг общини в Пловдивско. Всички щети в общините Съединение, Лъки, Раковски, Родопи и Пловдив вече са отстранени, каза Розалин Петков.