В 11-то поредно издание на фестивала организаторите от фондация „Отворени изкуства“ са разделили програмата тематично на: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, „Кураторска програма“ и „Малката Нощ“ за деца.

Пълната програма на всяка от 5те е предоставена на wwww.night.bg. За първи път тази година посетителите на Нощта ще могат да използват официално мобилно приложение (за Android и iOS), с което ще могат да прегледат пълната програма на Нощта, да създават своя лична програма с Нощните събития, които искат да посетят, да преглеждат подробно информация за места, организатори и снимки от 5те теми на фестивала – Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ.

Друга полезна функционалност на мобилното приложение са възможностите за навигиране до локации на събития с помощта на карта и за получаване на нотификации за предстоящи събития от личната програма на потребителя. Потребителите ще могат да споделят съдържанието от мобилното приложение и в социалните мрежи.

Сред нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са зеленият инфопункт и тематичните турове с гидове – част от тях включват Общ тур за гр. Пловдив, тур „Галерии”, „Съвременно изкуство” и „Културно-историческо наследство”.

Всички турове ще започват от инфопункта - локация 0 на фестивала. Сред атрактивните събития в септемврийската пловдивска Нощ е изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки от Епископската базилика (IV – VI век), които са на повече от 1 600 години.

Регионалният етнографски музей – Пловдив се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание.

Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. Уникалният проект PIECES на Atom Theatre ще изненада за публиката с танцови site specific пърформънси, свързани с конкретната среда, в която ще се случват.

Като продължение на досегашните кураторски проекти, „Нощ/Пловдив“ стартира и ежегодна кураторска програма, позната от предишните издания на фестивала като Тъмната страна на Нощта.

Част от нея е участието на американският куратор Арън Мултън ще представи проекта AMERICANAESOTERICA, в който ще вземат участие едни от утвърдените имена на сцената за съвременно изкуство в Лос Анджелис.

Интерес буди начина, по който всички те използват в работата си аспекти на ритуала, суеверието, алхимията и магията. Изложбата ще приеме формата на конспиративна теория като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременния свят.