Близо 300 деца ще прекрачат училищния праг на 15 септември, предаде БНТ2.

Придобивката е дългоочаквана за целия регион, в който голяма част от населението се занимава със земеделие. Точно затова амбициите са от следващата година училището да прерасне от основно в гимназия, където да се обучават деца до 12-ти клас в специализирани паралелки със селскостопански профил.

В село Маноле в момента живеят над 2800 души.

През 1986 година местната администрация решава да прави земеделско училище в Маноле. След наливането на бетона обаче идват промените, а строежът е замразен. И така до 2013 г., когато държавата отпуска над 5 милиона лева за довършване на строежа.

Новата сграда е триетажна, с разгъната застроена площ от 4000 квадратни метра. Към нея с топла връзка е направена и многофункционална спортна зала с 400 седящи места.

Днес учебните стаи са празни, но на 15 септември 300 деца ще прекрачат училищния праг. Според статистиката около 70 процента от населението на община Марица се занимава със земеделие. Тук има най-много млади фермери, започнали да работят с европейско финансиране.

“От следващата година ще бъде първия прием за деца, които искат да се занимават със земеделие”, заяви Димитър Иванов – кмет на община Марица.

Новите паралелки ще бъдат с профил растениевъдство, животновъдство и агроекология. Максималният капацитет на училището е над 500 ученици.